林書豪 Jeremy Lin (JLIN7) - 瘋繼續吹
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
林書豪 Jeremy Lin (JLIN7) - 瘋繼續吹

A forum for Jeremy Lin's fans

首頁Latest images會員註冊登入

羅力威最新大碟LLVII

向下 
+2
Linsanefan
superLINNNtendo
6 posters
前往頁面 : 1, 2  下一步
發表人內容

文章數 : 1722
注冊日期 : 2012-03-27

羅力威最新大碟LLVII Empty
發表主題: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周五 2月 01, 2013 3:08 pm

大同
作曲:羅力威
填詞:林若寧
編曲:JIM LING@ZOO MUSIC
監製:舒文@ZOO MUSIC

不平安夜
編曲:JOHNNY YIM
監製:舒文@ZOO MUSIC

我不想寫
填詞:陳立志
編曲:Larry Wong@Public Zo
監製:廖志華

你你你
編曲:Larry Wong @ Public Zoo
監製:舒文 @ Zoo Music
回頂端 向下
Linsanefan

Linsanefan

文章數 : 297
注冊日期 : 2012-08-26

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周五 2月 01, 2013 3:51 pm

我一直都唔知你地講的羅力威係邊個。。。
係新人?!
回頂端 向下

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周五 2月 01, 2013 4:08 pm

Linsanefan 寫到:
係新人?!
三年前亞視亞洲星光大道冠軍,舊年才出碟.
我們以前係佢粉,
不過而家....
回頂端 向下
whitestone
Admin
whitestone

文章數 : 5457
注冊日期 : 2012-03-26

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周五 2月 01, 2013 5:22 pm

Linsanefan 寫到:
係新人?!

係呀, 仲要係今年的新人金奬, 不過都無咩人識, 佢的砍根本昝少係收音機, 或各人公共地方e.g. saloon, bontique 等聽到, 太冷門了.
回頂端 向下
http://jlin.fanforum.biz
whitestone
Admin
whitestone

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周五 2月 01, 2013 5:38 pm

聽左頭兩首歌, 有點悶, 我無咩耐性聽呀, 不過咬字好似好左點, 至少我可以聽到50 - 60%的歌詞. 其他的歌好似都差不多, 最後一首有點像宅男味. 總結無咩亮點, 一般人未必可以接受, 比方大同更另類, 但沒有格調, 同樣地, 我不會買碟了.
回頂端 向下
林瘋

林瘋

文章數 : 2486

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周五 2月 01, 2013 9:50 pm

我覺得比上次好, 又比我想像中好, 不過有d歌詞唔睇都唔知佢唱咩?(係填詞問題), 所以買唔買, 要再諗下.....
回頂端 向下
whitestone
Admin
whitestone

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周五 2月 01, 2013 9:59 pm

林瘋 寫到:
我覺得比上次好, 又比我想像中好, 不過有d歌詞唔睇都唔知佢唱咩?(係填詞問題), 所以買唔買, 要再諗下.....

我覺得咬字係好了很多, 上次雙子情歌我只係聽到"接吻"兩個字, 今次大部份聽到, 我從不看歌詞聽歌, 聽到就聽囉.

但音樂有點悶. 同埋很相似.
回頂端 向下
林揾仔

林揾仔

文章數 : 774

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周五 2月 01, 2013 10:22 pm

好似會主力"三人行"啊!
不過我地都聽到悶曬!
回頂端 向下

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周五 2月 01, 2013 10:49 pm

林瘋 寫到:
點會係填詞問題,如果比容大姐唱一定會聽得清楚,
羅生唱歌唔清都唔係而家才知道,
事實佢今次的廣東歌咬字比上次好點,
但是會聽到佢是就住就住嚟唱,
感情發揮得冇咁好.
回頂端 向下
whitestone
Admin
whitestone

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周五 2月 01, 2013 11:07 pm

superLINNNtendo 寫到:
林瘋 寫到:
感情發揮得冇咁好.

我發覺雙子情歌, 容小姐唱得好過羅生好多
可能就係因為人地唔駛好刻意咁吐字就唱得清清楚楚
所以容易發揮感情吧. 吐字問題, 應該很難改了,
接受到就接受, 周董也是這樣, 但人家有好音樂.
回頂端 向下

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周六 2月 02, 2013 4:56 pm

我不想寫似不似周生?
我不聽周生,但我覺得有點似,感覺...
聽佢以前比賽的歌,
個tune有點似??
回頂端 向下
林瘋

林瘋

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周日 2月 03, 2013 1:11 am

林瘋 寫到:
感情發揮得冇咁好.

咁容大姐又係唱得好清楚既..... queen
回頂端 向下
feng_fung123

文章數 : 88
注冊日期 : 2012-05-29

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周三 2月 06, 2013 11:59 pm

whitestone 寫到:
聽左頭兩首歌, 有點悶, 我無咩耐性聽呀, 不過咬字好似好左點, 至少我可以聽到50 - 60%的歌詞. 其他的歌好似都差不多, 最後一首有點像宅男味. 總結無咩亮點, 一般人未必可以接受, 比方大同更另類, 但沒有格調, 同樣地, 我不會買碟了.

从来都没有买过罗生的大碟,只剩下听过1-2次的星光一碟,肯定不会买了。3年了,罗生没有正视自己的咬子问题,依然很un耳,受沙呵护不思改进?听听人家王菲邓丽君唱广东歌不也清清楚楚?!我地刻意听也只是50%,外人呢?

曲词还可以,起码不是无里头歌,合师奶fans口味(哈哈)。久未听son音,依然台湾味道重,似Jay,卖点是新鲜,再下去是闷了。唱功感觉比2年前差了,少了自然单纯多了作状刻意,想象一下如果 大同 由eason学友甚至轩仔那些唱,不论咬字及演绎效果一定好好。

你说得对,没有格调!思考从前为何喜欢他:孤单的气质,带点神秘感,清新嘹亮的歌声,高音响亮,外表柔弱,惹人怜爱 Rolling Eyes 依家通通慢慢消失掉,看不到他的市场定位,是“娱乐圈”多了位艺人/歌星?亚罗生:寒背伸直了,不等于“巨”星风范!商场二楼,不等于“山顶”上的朋友!多了见报,不等于可以“卖”广告!成功是要靠磨练,修养及不停学习。。。加油吧!
回頂端 向下

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周四 2月 07, 2013 12:06 am

林瘋 寫到:
感情發揮得冇咁好.

同意!你你你 最清楚。不过,他就住唱的特点,即是没有努力锻炼找出缺点不断操练,唱人家的歌一定会被人插到飞起。
回頂端 向下

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周四 2月 07, 2013 12:11 am

林瘋 寫到:
感情發揮得冇咁好.

我發覺雙子情歌, 容小姐唱得好過羅生好多
可能就係因為人地唔駛好刻意咁吐字就唱得清清楚楚
所以容易發揮感情吧. 吐字問題, 應該很難改了,
接受到就接受, 周董也是這樣, 但人家有好音樂.

应该不可能改,最重要连他本人都觉得不重要,是外人吹毛求疵!
拾周生牙慧,总不可能超越周生,可况周生有型格及潜质,各方面也容易打造。
回頂端 向下
whitestone
Admin
whitestone

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周四 2月 07, 2013 12:15 am

feng_fung123 寫到:

从来都没有买过罗生的大碟,只剩下听过1-2次的星光一碟,肯定不会买了。3年了,罗生没有正视自己的咬子问题,依然很un耳,受沙呵护不思改进?听听人家王菲邓丽君唱广东歌不也清清楚楚?!我地刻意听也只是50%,外人呢?

曲词还可以,起码不是无里头歌,合师奶fans口味(哈哈)。久未听son音,依然台湾味道重,似Jay,卖点是新鲜,再下去是闷了。唱功感觉比2年前差了,少了自然单纯多了作状刻意,想象一下如果 大同 由eason学友甚至轩仔那些唱,不论咬字及演绎效果一定好好。

你说得对,没有格调!思考从前为何喜欢他:孤单的气质,带点神秘感,清新嘹亮的歌声,高音响亮,外表柔弱,惹人怜爱 Rolling Eyes 依家通通慢慢消失掉,看不到他的市场定位,是“娱乐圈”多了位艺人/歌星?亚罗生:寒背伸直了,不等于“巨”星风范!商场二楼,不等于“山顶”上的朋友!多了见报,不等于可以“卖”广告!成功是要靠磨练,修养及不停学习。。。加油吧!

我覺得 Jay 的音樂十年後依然動聽, 但羅生的都是小曲, 小品, 聽多了會悶, 不能成為為經典金曲, 其實我覺得他最好的時間係 Home Alone , 那時他唱歌是有格調, 可惜近隻 pig 之後, 人變得俗套, 所謂近朱者赤, 現在真不再令人感動了.
回頂端 向下

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周四 2月 07, 2013 12:18 am

我不想寫似不似周生?
我不聽周生,但我覺得有點似,感覺...
聽佢以前比賽的歌,
個tune有點似??

我听周生不多,多数是罗生唱过的歌。。。
那些歌的格调,是继承周生而来的,相似是一定的。
我不想写,那些幽幽怨怨的呢呢喃喃的味道,不就是 说好的幸福呢,说了再见。。。的翻版罗。。。
哭着笑,就因为似周生所以不用。
回頂端 向下

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周四 2月 07, 2013 12:23 am

[/quote]

我覺得 Jay 的音樂十年後依然動聽, 但羅生的都是小曲, 小品, 聽多了會悶, 不能成為為經典金曲, 其實我覺得他最好的時間係 Home Alone , 那時他唱歌是有格調, 可惜近隻 pig 之後, 人變得俗套, 所謂近朱者赤, 現在真不再令人感動了.[/quote]

小石好!!!
又不想武断别人。。。。但暂时看不到他的市场定位,都27岁了,难道真的只能做师奶杀手。
回頂端 向下
whitestone
Admin
whitestone

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周四 2月 07, 2013 12:31 pm

我听周生不多,多数是罗生唱过的歌。。。
那些歌的格调,是继承周生而来的,相似是一定的。
我不想写,那些幽幽怨怨的呢呢喃喃的味道,不就是 说好的幸福呢,说了再见。。。的翻版罗。。。
哭着笑,就因为似周生所以不用。

其實傷感歌很適合羅生, 反而那些攪笑, 輕鬆可愛的歌, 他唱起來很作狀, 效果不好, 宅男和小超貼出來的"你你你"都不適合羅生

如果羅生的音槳有周生咁好聽, 我不介意他似周生, 奈何相差太遠, 我不是很喜歡周生, 但我很喜歡周生作的歌, 多元化, 有傷感, 有中國風, 有 rap, 有溫情, 但羅生的氣質較單一, 你可以想像他唱 rap 會如何, Rock 會很可怕.

whitestone 在 周四 2月 07, 2013 12:41 pm 作了第 1 次修改
回頂端 向下
whitestone
Admin
whitestone

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周四 2月 07, 2013 12:40 pm

小石好!!!
又不想武断别人。。。。但暂时看不到他的市场定位,都27岁了,难道真的只能做师奶杀手。

師奶通常都很有耐性, 持久, 有經濟能力, 所以佢的target market係啱架, 但青春有限, 再過兩年仲扮可愛嗎?

至於歌曲路線, 我覺得食快餐, 有咩歌就唱咩囉, 大眾口味, 都唔理質素照推, 搵左班沙笨先, 等佢地成日話N+1, 至少唔會蝕本. 我相信有經驗的音樂人都知呢D 歌無可能 hit, 只靠死忠支持.
回頂端 向下

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周四 2月 07, 2013 4:22 pm

已經行了不同的路,
想深一層......
只有祝福他..
回頂端 向下
whitestone
Admin
whitestone

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周四 2月 07, 2013 4:32 pm

已經行了不同的路,
想深一層......
只有祝福他..

對呀, 他巳不是我杯荼了, 我都是喜歡音樂感重, 比較世俗點(K 歌)
或者行藝術家的路, 格調高的音樂.
回頂端 向下

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周五 2月 08, 2013 1:05 am

已經行了不同的路,
想深一層......
只有祝福他..

如果出道时就是行这样的一条路,恐怕我地从来不曾会关注他,遑论做fans。
只做和音乐有关的工作?可能更多人对他说:娱乐圈伪人生命短促,要快快揾钱,什么都做,早早上岸。
既然淡出了不再关注,就只有剩下了祝福!
回頂端 向下

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周五 2月 08, 2013 1:15 am

已經行了不同的路,
想深一層......
只有祝福他..

對呀, 他巳不是我杯荼了, 我都是喜歡音樂感重, 比較世俗點(K 歌)

啊,他之前我根本不认识香港乐坛,不听中文歌(只认识那些天王天后),不看香港新闻。非常外国人生活,依家,日日追看老表你好野,日日看特首怎样被人糟质,真的是时空错乱。
依家正常番,要投入本地事务,为工作打拼。哈哈。
回頂端 向下
林瘋

林瘋

發表主題: 回復: 羅力威最新大碟LLVII   羅力威最新大碟LLVII Icon_minitime周五 2月 08, 2013 3:19 am

已經行了不同的路,
想深一層......
只有祝福他..

啊,他之前我根本不认识香港乐坛,不听中文歌(只认识那些天王天后),不看香港新闻。非常外国人生活,依家,日日追看老表你好野,日日看特首怎样被人糟质,真的是时空错乱。
依家正常番,要投入本地事务,为工作打拼。哈哈。

老表真係幾好睇, 好好笑, 祖藍真係有國內同胞既韻味, 佢d東莞話都唔錯,我識有個朋友都係咁口音, 只係個咀型無咁誇. Laughing Laughing
回頂端 向下

羅力威最新大碟LLVII
回頂端 
1頁(共2頁)前往頁面 : 1, 2  下一步

這個論壇的權限:無法 在這個版面回復文章
林書豪 Jeremy Lin (JLIN7) - 瘋繼續吹 :: 音樂, 電視和電影推介-
前往: