林書豪 Jeremy Lin (JLIN7) - 瘋繼續吹
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
林書豪 Jeremy Lin (JLIN7) - 瘋繼續吹

A forum for Jeremy Lin's fans

首頁Latest images會員註冊登入

羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)

向下 
5 posters
發表人內容
林揾仔

林揾仔

文章數 : 774
注冊日期 : 2012-03-26

羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Empty
發表主題: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周二 6月 26, 2012 9:45 pm

回頂端 向下
whitestone
Admin
whitestone

文章數 : 5457

羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Empty
發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周二 6月 26, 2012 11:16 pm

我聽左 "無所謂" 除左"無所謂" 係聽到
其他字真係聽唔到 , 唔怪得舒文同羅生錄完歌之後一句 comment 都冇
其餘兩首 , 唔聽了 , 太熟

我覺得無所謂有點悶 , 不吸引 , 不會番聽了
回頂端 向下
http://jlin.fanforum.biz
superLINNNtendo

文章數 : 1722
注冊日期 : 2012-03-27

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周二 6月 26, 2012 11:58 pm

真是好一般......
回頂端 向下
whitestone
Admin
whitestone

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周三 6月 27, 2012 12:14 am

superLINNNtendo 寫到:
真是好一般......

大家都預左 , 所以我唔會買碟了 Mad Mad Mad
回頂端 向下
feng_fung123

文章數 : 88
注冊日期 : 2012-05-29

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周三 6月 27, 2012 12:23 am

whitestone 寫到:
我聽左 "無所謂" 除左"無所謂" 係聽到
其他字真係聽唔到 , 唔怪得舒文同羅生錄完歌之後一句 comment 都冇
其餘兩首 , 唔聽了 , 太熟

我覺得無所謂有點悶 , 不吸引 , 不會番聽了
谢谢告知。。。故意不看歌词,我比你更差,无个字听到,无所谓啦。如果是其他人唱,咬字好些,运气好些,效果会更加好,罗生唱歌如他自己所说不太好。本来期待是一首励志歌,原来是首失恋歌,失望。
回頂端 向下

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周三 6月 27, 2012 3:45 pm

咬字呢啲無意見,因為自已都唔識...
不太好,但要做歌手,不會努力練好的嗎....
其實都咁耐了,還是老樣子,
呵呵呵,不過首歌真是感動不了我....
回頂端 向下

文章數 : 88
注冊日期 : 2012-05-29

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周三 6月 27, 2012 9:08 pm

很奇怪入了英皇也没有人可改正他不对的咬字,直接影响歌曲的感染力;嘉姐的访问中播了一小段 红不红,也是同样的问题,咬字不好,发音不清,"就"jiu 唱成joe?他应该从头开始再学bopomofo。
回頂端 向下

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周四 6月 28, 2012 12:20 am

feng_fung123 寫到:
很奇怪入了英皇也没有人可改正他不对的咬字,直接影响歌曲的感染力;嘉姐的访问中播了一小段 红不红,也是同样的问题,咬字不好,发音不清,"就"jiu 唱成joe?他应该从头开始再学bopomofo。
可能覺得自己咬字好正掛?好多香港人都不太聽懂國語/普通話發音,
佢咬字好唔好都唔會知,你如問我佢咬字點,我真係唔知....

但如果佢是唱廣東話,佢再唔練好,佢是史定了,哈哈,
所以到現在佢都未有出到一首自己的廣東歌,
發音咬字唔好,身為香港人,又在圈中咁耐,又不面對自己廣東話發音不正而找老師增值,
佢實比人插史.哈哈哈.....
如英皇/mani醒目的,就找個老師跟住佢錄音,呵呵呵....
舵鳥唔可以做得好耐...
回頂端 向下
whitestone
Admin
whitestone

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周四 6月 28, 2012 12:35 am

英記只在意搵錢 , 不是要培植2手 , 所以羅生該找語老師紏正發音問題
以前他唱現實經常唱美好的"好"字, 唱成 aiu
到底有誰告訴我的"到"字唱成 jiau
去台灣大陸 , 人地未必聽得明佢唱咩歌
回頂端 向下
whitestone
Admin
whitestone

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周四 6月 28, 2012 1:06 am

可能覺得自己咬字好正掛?好多香港人都不太聽懂國語/普通話發音,

發音咬字唔好,身為香港人,又在圈中咁耐,又不面對自己廣東話發音不正而找老師增值,
如英皇/mani醒目的,就找個老師跟住佢錄音,呵呵呵....

我覺得如果 Mani 真係幫羅生搵老師 , 一定係人工扣返
而家羅生都未生到金蛋 , Mani 不會輕舉妄動
回頂端 向下

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周四 6月 28, 2012 2:55 am

入到這間公司,自己造成,沒得怨人,
自己咁多年來都是這樣,沒點進步,也是自己造成,也沒得怨人,
好自為知了....
回頂端 向下
林瘋

林瘋

文章數 : 2486

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周四 6月 28, 2012 3:29 am

無所謂都有同樣問題 Laughing
回頂端 向下
林瘋

林瘋

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周四 6月 28, 2012 3:33 am

英記只在意搵錢 , 不是要培植2手 , 所以羅生該找語老師紏正發音問題
以前他唱現實經常唱美好的"好"字, 唱成 aiu
到底有誰告訴我的"到"字唱成 jiau
去台灣大陸 , 人地未必聽得明佢唱咩歌
美"噢", "找d"有誰能夠告訴我, 佢成日作詞 Laughing Laughing Laughing
回頂端 向下
林瘋

林瘋

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周四 6月 28, 2012 3:38 am

好自為知了....

而家越後生既人越多懶音, 可能佢地覺得呢個係佢地既tone? 不過佢地似乎無諗過文字, 語音, 其實有佢地既歷史同藝術價值, 變左就失去好多精緻的藝術. 價值觀呢樣野, 通就易改, 唔通就......
回頂端 向下

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周四 6月 28, 2012 5:03 am

林瘋 寫到:

好自為知了....

而家越後生既人越多懶音, 可能佢地覺得呢個係佢地既tone? 不過佢地似乎無諗過文字, 語音, 其實有佢地既歷史同藝術價值, 變左就失去好多精緻的藝術. 價值觀呢樣野, 通就易改, 唔通就......
啲歌手唱歌有懶音,我覺得好難聽,
唔知佢地唱咩,要諗好耐才領會得到,
改就唔係容易,睇吓有沒有心罷,
要進步,
恆心,虛心,耐心好緊要.....
回頂端 向下
林瘋

林瘋

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周五 6月 29, 2012 12:07 am

要進步,

講開懶音, 我都想改, 唔知點解硬係覺得廣州人講的廣州話特別好聽, 我講果d唔好聽, 有冇人知竅門係邊呢??? confused
回頂端 向下

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周五 6月 29, 2012 8:24 am

林瘋 寫到:

要進步,

講開懶音, 我都想改, 唔知點解硬係覺得廣州人講的廣州話特別好聽, 我講果d唔好聽, 有冇人知竅門係邊呢??? confused
唔知喔,你上網或書局看看有沒有資料,
我們普通人平時說話唔多理,
但作為一個歌手,歌曲放在cd裡,
重複又重複的播放,
每粒音也會被聽得很清楚,
想長遠走下去就要改善進步了....
回頂端 向下
whitestone
Admin
whitestone

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周五 6月 29, 2012 9:25 pm

林瘋 寫到:

要進步,

係呀, 我上大陸時聽到佢地的收音機 , 有時講的野都唔好明白
wb 都係架 , 佢地寫的野我都要估下意思 e.g. 好似"萌" , "大心臟"
佢地的發音同香港都有些差, 不過我唔識講呀
回頂端 向下
whitestone
Admin
whitestone

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周五 6月 29, 2012 9:27 pm

唔知喔,你上網或書局看看有沒有資料,
我們普通人平時說話唔多理,
但作為一個歌手,歌曲放在cd裡,
重複又重複的播放,
每粒音也會被聽得很清楚,
想長遠走下去就要改善進步了....[/quote]

最重要係知道需要改 , 太多的讚美 , 會誤導以為一切很完美
而找不到改進的動力
回頂端 向下
林瘋

林瘋

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周六 6月 30, 2012 1:23 am

要進步,

我有時諗好耐都唔知佢地唱咩, 而家d mv又懶靚咁, d詞鬼死咁細隻字, 荒死你見到佢咁, 而且眨下眼就過了, 我真係無咁好耐性, 所以索性唔聽唔理. Laughing
回頂端 向下
whitestone
Admin
whitestone

發表主題: 回復: 羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)   羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version) Icon_minitime周六 6月 30, 2012 7:31 pm

林瘋 寫到:

要進步,

我有時諗好耐都唔知佢地唱咩, 而家d mv又懶靚咁, d詞鬼死咁細隻字, 荒死你見到佢咁, 而且眨下眼就過了, 我真係無咁好耐性, 所以索性唔聽唔理. Laughing
+

係呀, 我都會索性唔睇唔聽
回頂端 向下

羅力威 - 無所謂/櫻花咒/片尾曲 (CD Version)
回頂端 
1頁(共1頁)

這個論壇的權限:無法 在這個版面回復文章
林書豪 Jeremy Lin (JLIN7) - 瘋繼續吹 :: 音樂, 電視和電影推介-
前往: